Матей Вишниек

поезия, есеистика

Литературен клуб | преводна художествена литература | азбучен каталог

 

Матей Вишниек

 

 

         Матей Вишниек е роден в Северна Румъния през ноември на 1956 г. Твърде скоро открива едно свободно пространство в литературата. То се поддхранва от: Кафка, Достоевски, Едгар Алън По, Лотреамон... Обича сюрреалистите, дадаистите, Театъра на Абсурда, гротеската, ониричната поезия, фантастичната литература, магическия реализъм на латиноамериканския роман, също и реалистичния англосаксонски театър, накратко: всичко без соцреализма!
         По-късно, заминал на Букурещ да учи философия, става активен член на известното „поколение`80”, което разтърси поетическия и литературния пейзаж в Румъния през „епохата Чаушеску“. Матей Вишниек повярва в силата на културната съпротива и в способността на литературата да разруши тоталитаризма. Той бе убеден, че Театърът и Поезията могат да преодолеят манипулирането в името на „големите идеи“, а също и промиването на мозъците от марксистката идеология.
         Преди 1987 Матей Вишниек се утвърди със своята изчистена, ясна и малко язвителна поезия. От 1977 започна да пише и пиеси за театъра, които се разпространяваха из литературните среди, но бяха строго забранени за сцената.
         През септември 1987 той напусна Румъния и потърси политическо убежище във Франция, започна да пише и на френски и да работи за Радио Франс Ентернасионал, където е и досега.
         Матей Вишниек написа много неща на френски език, около двайсетина негови пиеси на френски са издадени от „Акт Сюд-Папие“, „Л, Арматан“, „Ланзман“ и др. Присъства в театралните афиши на около 30 страни в Европа, Азия и Америка. В Румъния, след падането на комунистическия режим, той е сред най-играните и обичаните от публиката автори.

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [e-zine и виртуална библиотека]