Венцеслав Константинов

есеистика

Литературен клуб | страницата на автора | азбучен каталог

 

 

ПОТЪВАНЕ В СЕНКИТЕ*

 

Венцеслав Константинов

 

 

     

         Корица на книгата. Снимка: Ciela.bg Една магнетична книга, чийто художествен свят е разположен на границата между съня и реалността... Шестдесет и едно описания на човешки образи, душевни състояния, житейски модели и кътчета от Виена - всички свързани с един основен персонаж, някой си Фердинанд Алт, второ "Аз", маска или пък по-вярната същност на самия автор. Творбата на Андре Хелер не е нито роман, нито по-дълъг разказ; тя представлява магически опит да се проникне чрез словото в невидимата, сенчеста страна на човешкото съществуване, да се хвърли за кратко слънчев лъч върху лицата, предметите и пейзажа, които те заобикалят, но често убягват на вниманието ти в суматохата на делника.            

 

         Фердинанд Алт е странен тип - роден е в Боливия, но живее във Виена; по професия е композитор, но се препитава като акордьор на пиана; готов е да се влюби в първата срещната жена с червени коси и красиво лице, но не го прави, защото има способността бързо да се разочарова; обича неистово Виена и жителите й, но излъчва хлад и сдържаност. Това е типът на интелигентния и леко резигниран съзерцател, какъвто често срещаш из виенските кафенета - мисля си за стария Петер Алтенберг...            

 

         Героят на Хелер обитава най-вече спомените и размишленията си; той обича това свое състояние на безучастност, на привидна пасивност, на вътрешно оживление и външна безизразност; той е влюбен поравно в живота и в смъртта - защото всяка раздяла, всяко разочарование, всяко незаситено желание е за него една малка, болезнено-сладка смърт. Завръщането към детството в мислите, играта с полузабравени образи и случки, които трябва да си доизмисляш - това е стихията на Фердинанд Алт. От неговите нощни странствания, еротични приключения, от мечтите и фантазиите му постепенно се изписва картината на днешна Виена - тайнствена, карнавална, мъчителна и прекрасна.            

 

         Виенчанинът Андре Хелер владее до виртуозно съвършенство литературния език. Фразата му е така замайваща, така неочаквана, че те кара да поспреш и да й се насладиш. Към всички други негови авантюри се прибавя и фойерверковото приключение със словото, илюминацията на думите...            

 

         Най-голямо удивление Хелер предизвиква обаче със своите „хепънинги“ - преди години той осъществи в Барселона идеята си за "театър на огъня": под звуците на музика запали в пристанището няколко стари кораба, и това "шоу" бе излъчено по телевизията в много страни. Сам Андре Хелер се смята за "акционист" - неговата цел е художествената "акция", която трябва да привлече вниманието на публиката върху неочаквани и провокиращи "естетически преживявания", да предизвика съучастие и емоционално освобождаване.            

 

         Преди още да сме потънали в дълбоките сенки.

 

 

 

 

върни се | продължи

 

 

 

 

 

---

 

 

* Есето е от книгата на Венцеслав Константинов „Гоблен, извезан с дяволски опашки.
50 приключения с привидността“
, която е на пазара с марката на Издателство „CIELA“!

 

Издателство ``Ciela``

Електронна публикация на 26. юли 2013 г.
Публикация в кн. „Гоблен, извезан с дяволски опашки“, Венцеслав Константинов, Изд. „СИЕЛА“, С., 2012 г.

©1998-2023 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]