Гюлсели Инал

поезия

Литературен клуб | преводна художествена литература | азбучен каталог

 

 

Гюлзели Инал. Снимка: Огуз Курум

         Гюлсели Инал е родена в Истанбул. Завършва Философия в Истанбулския университет през 1975 година. Поезия печата от деветнайсетгодишна възраст. Първата й поетична книга („Вик, погребан във водите“) е издадена през 1981 г., последвана през годините от други тринайсет стихосбирки.
          Част от творчеството на Г. Инал намира интерпретация в кинематографията и музиката. Турският режисьор Шахин Кайгун снима филм по книгата й „Пълнолуние“, отличен с много национални и международни награди, а текстът на баладата „Сам си“ вдъхновява композитора Селман Ада да напише музика по него. Произведението се изпълнява от различни световни оркестри, сред които Истанбулският симфоничен оркестър и Симфоничният оркестър на Тел Авив. Творческото амплоа на поетесата се разгръща и в областта на пластичните изкуства. Има издадени шест книги с есеистика и критика на изобразителното изкуство, множество монографии.
         Гюлсели Инал е член на турския ПЕН клуб и един от инициаторите на идеята за обявяване и честване на Световния ден на поезията, 21 март – предложение, гласувано и прието през 1999 г. на заседание на UNESCO в Париж.
         Поезията на Гюлсели Инал е преведена на немски, френски, фламандски, италиански, английски, персийски и др.

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]