Машадо де Асис

проза

Литературен клуб | преводна художествена литература | азбучен каталог

 

 

 

         Жоаким Мария Машадо де Асис е роден на 21-ви юни 1839 г. в Рио де Жанейро. Пише романи, хроники, разкази, новели. Изявява се като поет, драматург и литературен критик. Смятан е за един от най-важните и изразителни писатели в историята на бразилската литература. Обширното му творчество е обект на изследване в различни страни по света. Счита се за едно от големите имена в световната литература.
         Машадо де Асис е мулат със скромен произход. В живота си неведнъж се сблъсква с расовите предразсъдъци. Не разполага с много възможности да учи редовно. Той е самоук и с жаден за културата дух. Веднага успява да се наложи в бразилските интелектуални среди като гений на литературното творчество.
         Още съвсем млад започва да работи като печатар. По-късно сътрудничи в изданията Глобо, Крузейро, Естасао, Газета де Нотисиас и други. Въпреки че се посвещава и на поезията, голямото му наследство е в романите и разказите, в които с ирония и стилистичен финес проницателно и задълбочено анализира лабиринтите на човешката душа.
         Машадо де Асис е основател на Бразилската академия по литература, известна под името „Дом Машадо де Асис“. През 1896 г. произнася реч при откриването, а през 1897 г. става пожизнен председател на институцията.
         Умира на 29-ти септември 1908 г. в Козме Вельо – квартал на Рио де Жанейро.

 

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]