Хуан Кобос Уилкинс

поезия

Литературен клуб | страницата на автора | преводна художествена литература

 

 

 

         Бил е директор на Фондацията и Дом-Музей на нобеловия лауреат Хуан Рамон Хименес до 1995 г. и съдиректор на Аулата за Поезия на Факултета по Информационни науки на университета Комплутенсе в Мадрид. Понастоящем ръководи Поетическата колекция Хуан Рамон Хименес и литературното списание Кон дадос де ниебла [Със зарове от мъгла]. Дълги години е отдавал на литературна и театрална критика в различни специализирани издания (Ел Паис-Бабелия, Турия, Ревиста де либрос, Ел Публико…), на които е редовен сътрудник. Превеждан е на английски, френски, немски, италиански, португалски..., включван е в многобройни антологии и изследвания на съвременната испанска литература, носител е, сред другите, на следните награди:
         - Хил де Биедма (за поезия)
         - Ел Публико (за роман)
         - Сиудад де Уелва, Хосе Мария Морон и награда на хотелската верига NH (за разкази)
         - Институт за Кинематография и Визуални изкуства (за киносценарии).
         Поетическото му творчество включва, сред другите, следните книги: Огледало на бунтовни принцове, Слънце, Дневник на един праиспански поет, Пламък под ключ, Писание или Рай, и антологиите Поквареното въображение, На един непознат бог и Диря сред листата.
         Сърцето на земята е заглавието на първия му роман (няколко издания в „Пласа & Ханес“ и последващи джобни издания в „Мондадори“. Понастоящем се записва неговата киноверсия), който е последван от Докато имахме крила, също издаден от „Пласа & Ханес“, този роман получава престижната награда „Ел Публико“ за най-добър роман на 2004 година.
         Публикувал е също разкази, събрани в томчето Седем двойки и един самотник („Пласа & Ханес“) и също така е автор на биографиите Албум на Федерико Гарсия Лорка (специално възпоминателно издание за стогодишнината на Лорка и 30-годишнината на издателство „Алианса Едиториал“), на книги с изследвания и студии като Британската Уелва (Фондация Лара - Планета) и други, трудни за определяне текстове, като Саможертвата на поета, в които залага на престъпването на жанровете.
         Хуан Кобос Уилкинс, роден в Риотинто край Уелва, прероманската Онуба, е отличен с Медал на Науките от град Уелва.

 

 

 

 

 

 

 

 

Електронна публикация на 10. ноември 2006 г.

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]