Велимира Колева

спорт

Литературен клуб | страницата на авторката

 

 

Иновативният „акваспининг“ и въздействията от него

 

Велимира Колева

 

      Ключови думи: вода, акваспининг, полза, съпротивление.

 

 

      Съвременният човек се е превърнал в истински „хомо седенс“ (homo sedens - седящ човек), защото трудовото му и битово ежедневие преминава почти единствено в седнало положение1.
      Към днешно време колоезденето в голяма степен става истински „отдушник“ на съвременното обездвижване на човечеството и инструмент за биологическото му разтоварване и възстановяване на: сърдечно-съдовата и дихателната система, възстановяване на травми на опорно-двигателния апарат, при дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, както и възстановяване при хора с наднормено тегло и много други2.
      Колоездачните движения ангажират всички мускулни групи. Тяхната цикличност дава възможност за редуване на работата на мускулите с почивка, което от своя страна е предпоставка за извършване на продължителна работа3.
      За да е още по-ефективно възстановяването напоследък медицинските подходи са насочени към колоездене в басейн. В резултат на което хора с болки и проблеми в лумбалния гръбнак и с болки в гърба, тазобедрените стави, коленете, глезените и други могат да се върнат в света на активното движение4.
      Тази система се нарича „акваспининг“ и заема важно място в речника на специалистите, свързани с медицинската и спортната наука5.
      Целта на теоретичното изследване е да се разкрият характерните особености и ползите от използването на системата „акваспининг“.
      „Акваспининг“ е уред (велоергометър), изработен от специален материал с цел използване във водна среда (басейн). Натоварването се регулира чрез винт за съпротивлeниe, с който е снабдено всяко спининг колело. Теглото на уреда е около 23 кг., като седалката, кормилото, и педалите могат да се коригират.
      За първи път през 1969 г. е направен опит да се създаде спирачно управляващ ергометър, с цел използване във водна среда (басейн). Поради финансови причини и неподходящ механизъм не са могли да го реализират в практиката.
      През 1981 г. компанията „Шапиро“ произвежда първия подводен ергометър с механично спирачно управление. Недостатъкът е бил, че по време на натоварване не е можел да се регулира.
      През 1995 г. компанията „Кени“ се опитва да комбинира два уреда в едно „колело и подводен ергометър“. За съжаление и този уред не се е реализирал поради неговия недостатък – промяната на телесната стойка във водна среда и суша. Една година по-късно се опитват да решат проблема като се правят нови научни изследвания. Целта е била да се използва една и съща телесна стойка във водата и на сушата при максимално натоварване. Самите изследвания завършват с положителен резултат.
      Обикновено продължителността на една спининг сесия е от 45 до 60 мин., в които участниците следват командите на инструктор, имитират колоездене през различни етапи и преминават местности с изкачване, спускане, и съответно спринтове като интензивността е около 60-90%.
      Американският колеж по спортна медицина (American College of Sports Medicine) препоръчва аеробни занимания от 3 до 5 пъти седмично.
      Тренировките се провеждат в топла вода и най-добри ефекти се постигат при температура на водата от 28 до 34 градуса. Дълбочина на водата е от 1.10 до 1.50 метра, и не се изискват умения за плуване. Силата на водата, която е подемна обуславя олекването на човешкото тяло във водна среда.
      Съпротивлението, което водата оказва поради триенето, може да се пренебрегне, когато се извършва бавно педалиране – тогава то е незначително и обратно – да стане по-голямо, когато се извършва бързо и ритмично педалиране, защото съпротивлението нараства с квадрата на скоростта на движението6.
      Необходимо е, натоварването да съответства на нивото на подготовката и на възрастовите възможности7.
      Без да се задълбочаваме в особеностите на техниката на педалиране, ще отбележим, че тя може да бъде реализирана само при условие, че краката са закрепени за педалите и се характеризира с по-рационално насочване на усилията във всяка точка на траекторията на педала. Според анатомичния строеж на долните крайници на човека, разпределянето на сумарното тангенциално усилие, създаващо въртящия момент в цикъла на педалирането е неравномерно.
      Тази особеност при упражненията във водна среда успешно се използва за дозиране на натоварването с занимаващите се с акваспининг.
      Друг фактор в настоящото изложение с отношение към „акваспининга“ е физиологичното въздействие и здравословното значение от контактът с водата като:
         – подобрява в значителна степен подвижността на различните дялове на гръбначния стълб, както и на долните и горните крайници;
         – положително въздействие върху вегетативна нервна система, както и на имунната система;
         – развиване на силно, издръжливо и здраво сърце;
         – подобрява и развива издръжливостта, силата, координацията и подвижността;
         – натоварва нестандартно бедрената и седалищната мускулатура, дори и тренирани хора споделят за мускулна треска след първата тренировка;
         – влиянието на водата подобрява цялостното кръвообращение на организма, освобождавайки го от скованост, ригидност, болка и стрес;

 

 

 

      ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

      Считаме, че упражненията свързани с подводно въртене на педалите, са изключително полезни, имат всестранно въздействие и ефект върху хората.
      Смятаме, че колоездачният „акваспининг“ оказва влияние върху възстановяването и оздравяването. Важно значение има лекарското заключение за препоръчителни срокове, за възобновяване на тренировките след прекарани травми и заболявания. Чрез педалирането едновременно се прилага силата на двата крака, като единият натиска педала напред и надолу, а същевременно другият крак тегли посредством куката и каишката педала нагоре и назад. Това е натоварване, което ви кара да се задъхате и затова е полезно, и същевременно приятно аеробно упражнение, което намалява риска от сърдечни заболявания, високо кръвно и диабед.
      Широката приемственост на трениращите, съпротивлението на водата натоварва еднакво добре и млади и по-възрастни спортуващи, като нивото на натоварване зависи от регулацията на акваспинера и темпото в групата. Акваспинингът е подходящ за мъже и жени, дори и в сериозно напреднала възраст - стига тренирането да е съгласувано с медицинско лице.
      Колоезденето по метода „акваспининг“ е отлично средство за поддържане на силата на крайниците и координацията. Може да стане част от програма за намаляване на теглото, тъй като изразходва много енергия и изгаря много

 

 

 

 

 

---

 

 

Литература:

 

1 Doychev P., Kolev.I., Morphological characteristics of the foot plant during peraling in the cycling sport. 9 th International Sports Scienses Congres, Mugla, 2006. [горе]
2 Колев. И. Начална спортна подготовка в колоезденето. НСА Прес, С., 2018 г. [горе]
3 Колев. И. Анализ на техническите средства използвани в „Тур Дьо Франс 2015“. БПС „Авангард“, С., 2016 г. [горе]
4 Генчева. Н., И. Колев, П. Дойчев. Кинезитерапевтична програма при хронична болка в гърба при колоездачи. Сп. Спорт и наука, бр. 1/2009. [горе]
5 Kolev. Iv. Bike „Aquaspining“ and impact of it. XVІ International Scientific Congress „Olympic Sports and Sport for All“,VІ International Scientific Congress „Sport, Stress, Adaptation“. Sofia, 2012. [горе]
6 Колев. И. Система за спортен подбор на колоездачи. НСА Прес., С., 2012 г. [горе]
7 Колев. И., Б. Илинова. Характеристика на травматизма в колоездачния спорт. Сп. Спорт и наука, бр. 4/2007. [горе]

 

 

 

 

Електронна публикация на 29. януари 2019 г.
©1998-2023 г. Електронно издание „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]