Неше Яшън

поезия

Литературен клуб | преводна художествена литература | азбучен каталог

 

         Неше Яшън е родена през 1959 г. в Никозия. Завършва социология в Средноизточния университет в Анкара. Първите си стихове публикува през 1978 година на страниците на периодичния печат в Турция и Кипър. В тях поетесата с детска, женска чувствитемност отразява войната от 1974.
         След превеждането на много от стиховете й на гръцки език Неше Яшън скоро става известна и в двете половини на о-в Кипър. Стиховете й са преведени още на английски, шведски, немски и испански езици. Нейни стихове са включвани в антологиите на световната поезия.
         Сред многото отличия и награди за поезия от различни форуми, особено се откроява наградата за активна културна дейност Anthias Pierides. Други са наградата на Министерството на Културата - Кипър`1978; отличието за Творец на годината от 1992 на Банка Тюрк в Сев.Кипър; Наградата на Фондация Неджати Ташкън - 1993 и много други.
         Обществената активност на Неше Яшън се изразява в прякото й участие в работата на групите за мир и в номиниранетой за народен предстваител в Южен Кипър. Преподава Турска литература във факултета по Тюркология в Южнокипърския университет.
         Автор на четири стихосбирки: „Зюмбюл и нарцис“ (1979); „Сълзите на войните“ (1980); „Луната, от любов е сътворена“ (2001); „Стаите на паметта“ (2005) и романа „Тайната история на тъжните девойки“.
         „Поезията на Неше Яшън още от самото началот е пропита с атмосферата на наивността и крехкостта на момичешкия романтизъм. Това е атмосферата, от която същата тази наивност устремно преминава в страстна еротика и в политически дух. Географският топос на Яшън е митичният остров, идеята й за мир, с много дълбоки корени... от всичко това Неше Яшън създава компактното съчетание от `Аз и Ти`.“ - това са част от думите на турската езиковедка и литературна критичка Неджмие Алпай, с които тя представя накратко стихосбирката „Стаите на паметта“, от която са избрани и стиховете, които ви представяме. (Кадрие Джесур)

 

©1998-2023 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]